322 צפיות | 0 תגובות
גלולות למניעת הריון:
מטרת מאמר זה, להבהיר על קצה המזלג את אמצעי המניעה שנקרא גלולות למניעת הריון. אין להשתמש במאמר זה כתחליף לביקור והתאמת גלולות אינדיבדואלי ע"י רופא נשים/גניקולוג.
את המאמר בחרתי לבסס על מספר מאמרים/מחקרים בנושא שפורסמו באינטרנט ע"י מומחים בארץ ובחו"ל לנושא, והוא נועד לכל אלו המבקשים לדעת קצת יותר על הגלולות ואופי השימוש בהן. בכוונה לא ציינתי את שמות הגלולות בכדי למנוע מהמשתמשות ללכת סתם כך לבית מרקחת ולבקש מהרוקח גלולות שעלולות לא להתאים.
מהן גלולות בעצם ?
גלולות למניעת הריון הינן אמצעי מניעה המכיל בהרכבו את שני הורמוני המין פרוגסטרון ואסטרוגן; שילוב שני ההורמונים בגלולה עוזר להקניית הגנה כמעט מושלמת בפני הריון – כאשר היעילות והאחריות על נטילת הגלולות באופן קבוע מוטלת על המשתמשת. שני הרכיבים ההורמונליים הנ"ל, מונעים את הביוץ. על מנת שיתרחש ביוץ יש צורך בעלייה חדה ופתאומית של הורמון הנקרא LH ובעברית-הורמון הביוץ. הורמוני הגלולה הנכנסים לגוף מדי יום בכמות מעטה לא מאפשרים את התפרצותו של הורמון הביוץ וכך למעשה נמנע הביוץ. הורמוני הגלולה מאפשרים צמיחתה של רירית הרחם ותומכים בה. אולם לאחר 21 יום,כשמפסיקים את נטילת הגלולות רירית הרחם מתחילה לנשור וזה למעשה חיקוי של הוסת –והדימום החודשי.
כיצד בעצם להתחיל ?
כפי שציינתי בהתחלה, את הגלולות ניתן לקבל רק לאחר בדיקה של רופא/ת נשים והתאמת הגלולות באופן אישי – תוך התחשבות במצבה הבריאותי של האישה הנוטלת אותן.
המרכיבים המסייעים לאותם הרופא/ה לקבוע אילו גלולות להמליץ – מסתמכים על אורח החיים של האישה (כזה שעלול לגרום לה לשכוח ליטול את הגלולות במרווח זמן קבוע או שאינו כזה), האם היא מעשנת או לא, סוג העור שלה (עור שמן או יבש) ועוד. באופן עקרוני, הגלולות אינן שונות זו מזו באופי פעולתן וביעילותן, כולן מונעות ביוץ ומשנות את ריר צוואר הרחם, וריר הרחם – אך הן שונות בהשפעתן על נשים, להן אורח חיים שונה, בריאות שונה וכיו"ב.
מובן שהרופא/ה אינם מסתמכים רק על אורח חיים ודברים תיאורטיים – כחלק מהתאמת הגלולה, הרופא/ה יבצע בדיקה גניקולוגית שתכלול משטח PAP (משטח של רירית צוואר הרחם), בדיקת רגישויות המסתמך גם על עבר רפואי של הנבדקת, על מנת למנוע ככל האפשר תופעות לוואי לא רצויות.
חשוב לציין כי הגלולות אינן מקנות הגנה מפני מחלות מין המועברות כתוצאה של מגע מיני; על מנת לסייע בהגנה בפני מחלות מין (לרוב כאשר בן הזוג אינו קבוע) יש לשלב אלמנטים נוספים של הגנה כמו קונדום ו/או חומר קוטל זרע.
סיכונים ותופעות לוואי
שימוש בגלולות משנה במידת מה את כמויות ההורמונים בגוף ולכן עלולות להווצר תופעות לוואי השונות מאישה לאישה ובמצבים שונים. לעיתים כשמתחילים להשתמש בגלולה יעבור פרק זמן מסוים עד שהגוף "יתרגל" אליה – ועל כן עלולות להיות בחילות/שלשולים/הקאות שיחלפו בהמשך. כמו הבחילות, עלולה להופיע תופעת גודש מסוים בשדיים שיחלוף מאוחר יותר. במידה והאישה נוטלת תרופות נוספות – חובה עליה לדווח לרופא/ה על מנת שיקח אותן בחשבון, בכדי שיעילות הגלולה לא תפגם ובכדי שלא יגרמו נזקים.
כיצד נוטלים את הגלולות באופן קבוע ?
כאשר סוף סוף נקבע סוג הגלולה אותה יש לקחת וקיבלנו את המרשם המיוחל מהרופא – יש לגשת לבית המרקחת ולרכוש את החפיסה המתאימה. החפיסות נחלקות לשני סוגים – הראשונה מכילה 21 גלולות + 7 גלולות דמה (הסבר בהמשך) והשניה – מכילה רק 21 גלולות. בטח שאלתן את עצמכן מה ההבדל ? – ובכן – בחבילה הראשונה – (סה"כ 28 גלולות, מתוכן 7 דמה) – נלקחות הגלולות כשגרה יומית 21 יום, ביום ה-22 (עד ה-28), ממשיכים לקחת גלולות – אך רק את גלולות הדמה (שאינן עושות כלום פרט להמשך השגרה); בחפיסה בת ה-21 הגלולות – אחרי היום ה-21 מפסיקים לקחת גלולות (הפסקת שגרת הלקיחה) ומתחילים שוב עם הופעת המחזור מחדש. בהפסקה השבועית הזו שנוצרה,יתרחש דימום קל הדומה למחזור הנמשך כ-3-4 ימים לערך.
את הגלולה יש לקחת יום ביומו כל 24 שעות ולכן על מנת להמנע מטעויות של שכחה, רצוי ליטול את הגלולה היומית בנוסף לפעולה שגרתית הנעשית אף היא ביום יום; למשל – צחצוח שיניים לפני יציאה לעבודה – שיטה זו עוזרת ומיעלת את לקיחת הגלולות במועדן, ללא צורך מיוחד בזכרון.
את החפיסה הראשונה יש להתחיל מהיום הראשון של המחזור ולהמשיך 21 ימים.כ-3 ימים לאחר ההפסקה יתרחש דימום. 7 ימים לאחר ההפסקה יש להתחיל את החפיסה השניה.
אופס… אם חלילה שכחנו לקחת ?
קורה שלפעמים שוכחים לקחת… אנחנו סה"כ בני אדם… מה עושים ? – אם לא עברו 12 שעות מהשעה הקבועה יש ליטול מיד גלולה ולהמשיך כרגיל. אם עברו יותר מ-12 שעות יש לוותר על הגלולה היומית ולהמשיך כרגיל ביום שלמחרת. באותו החודש רצוי להשתמש באמצעי הגנה נוסף ,כמו קונדום. אם נוצר מצב בו האישה שוכחת ליטול גלולות באופן תדיר – עליה להחליט אם להמשיך ליטול גלולות (ולקחת סיכון בעצם שכיחת נטילתן) או לעבור לאמצעי מניעה אחר שיתאים לה יותר ויסייע לה במניעת הריון.
יתרונות בשימוש בגלולה
– מניעת הריון באופן יעיל מאוד – קרוב מאוד ל-100%
– הסדרת המחזור, הפחתה בכאבי המחזור והביוץ
– ניתן לקיים יחסי מין באופן תדיר במהלך נטילת הגלולה, ללא חשש וללא תלות באמצעי מניעה זמינים (נוספים) באותו הזמן.
חסרונות בשימוש בגלולה
– הקפדה על נטילה קבועה ומסודרת של הגלולות
– דימומים, בחילות ותופעות לוואי נוספות
ולבסוף – סיכום
הגלולות נתפסות כאמצעי מניעה יעיל מאוד ובטוח, אך יש להתחשב במגבלותיו ולתופעות הלוואי והסיכונים הכרוכים בו. מומלץ תמיד וללא דיחוי להוועץ ברופא/ה נשים לקבלת המידע המירבי ואופן השימוש בגלולות מסוג זה או אחר. המלצתי האישית לנשים צעירות ולנערות, לא להתחיל מיידית בשימוש בגלולות (אלא אם בן הזוג אינו קבוע ואז מומלץ להשתמש גם באמצעי מניעה היעילים גם כנגד מחלות מין); אם בן הזוג קבוע וטרם השתמשתם בגלולות – מומלץ להתחיל לקיים יחסי מין תוך שימוש בקונדום; בשלב מאוחר יותר מומלץ לפנות לרופא/ה הנשים לצורך מעבר לשימוש בגלולות וללא אמצעי מניעה נוסף (כמו כן מומלץ להחמיר ולהבדק בדיקת כנגד איידס).
בהצלחה !!!
נכתב ע"י אתר "יחסים"